Fotbolls VM 2018

Just nu spelas det kval till det kanske mest efterlängtade idrottsevenemang som finns, fotbolls-VM. VM i Ryssland 2018 blir det 21a världsmästerskapet i fotboll genom tiderna. Just nu är åtta lag klara för denna fest, Brasilien, Mexico, Iran, Japan, Belgien, Sydkorea och Saudiarabien. Vad passar bättre än att titta tillbaks i VM-historien i väntan på avspark 14 juni 2018 på Luzhniki Stadion i Moskva?

VM-historia: Från 1930 i Uruguay till 2018 i Ryssland

Föregående VM avgjordes 2014 i Brasilien, kanske det mest fotbollstokiga landet i världen. Pressen var naturligtvis enorm på hemmanationen och den stora stjärnan Neymar, då 22 år gammal. Laget presterade vad man kunde förvänta men inte mer fram till det var dags för semifinal. Neymar var då skadad och lagkaptenen da Silva avstängd. Laget föll totalt ihop under matchen och blev under förnedrande former besegrade av Tyskland med 7-1. Brasilianare som hade biljetter till fotbolls VM satt och grät på läktarna.

Inget VM utan en eller flera skandaler som fotbollsvärlden skall minnas långt efteråt. Den stora skandalen i VM i Brasilien var utan tvekan då Uruguays storstjärna Luis Suarez bet en italiensk spelare i axeln i den avgörande matchen i gruppspelet. Efter VM blev han avstängd fyra månader av FIFA.

fotbolls vm 2018

Klara efter kval fotbolls VM 2018 är även Sydkorea, som tidigare har varit med i en skandal, under sitt hemma-VM 2002. Sydkoreas möte med det betydligt mer namnkunniga Italien i åttondelsfinal. Sydkorea vann matchen efter en lång rad kontroversiella domslut som alla gick deras väg. Bl a fick Sydkorea en felaktigt dömd straff, flera situationer som borde lett till varningar eller annat domslut mot dem förbisågs. Italien fick dessutom ett mål bortdömt. För övrigt vann Sydkorea den matchen på golden goal, vilket var det sista mästerskapet det sättet att avgöra en match på användes. De som har köpt biljetter VM 2018 behöver inte kolla på samma nagelbitare i Ryssland med andra ord.

Den största skandalen, i vart fall på 2000-talet i VM-sammanhang är sannolikt VM-finalen 2006 då den franske spelaren Zidane skallade en italiensk spelare i bröstet under matchen. Zidane får naturligtvis rött kort och Italien vinner finalen.

Brasilien är VM-historiens gigant. Med fem guld, två silver och två brons har de dominerat VM- historien. Fem gånger har brasilianska spelare vunnit fotbolls VMs skytteliga, senast Ronaldo 2002. Ronaldo är också historiens näst bäste målskytt i VM efter tyske Klose. I VM 1962, som spelades i Chile, delades förstaplatsen i skytteligan av inte mindre än sex spelare. Två av dessa var brassar och en av dem från Sovjetunionen, det som i dag räknas till Rysslands VM-historia. Trotts Rysslands relativt mediokra VM-historia med en semifinal 1966 som bästa placering har de ytterligare en gång varit med och vunnit skytteligan nämligen i fotbolls-VM 1994.

I fotboll är det inte bara mål som räknas. Turneringens bästa spelare utses och vinner den åtråvärda Guldbollen. Även den näst och tredje bästa spelaren får pris, silver- respektive bronsbollen. Trots Brasiliens dominans i VM-historien har de inte lyckats knipa Guldbollen sedan VM 1998 då Ronaldo fick utmärkelsen. Han fick Silverbollen i nästa VM 2002, sedan dess har ingen brasse varit någon VMs tre bästa spelare. En enda asiat har fått utmärkelsen som en av ett mästerskaps bästa spelare, sydkorean Hong Myung-Bo fick Bronsbollen efter hemma-VM 2002.

VM-pokalen

Utmärkelser och skytteligavinster i all ära, det är en sak alla landslag, spelare och fans drömmer om – VM-pokalen! Innan det är dags att sparka igång mästerskapen skall bucklan i väg på en världsomfattande turné. Avfärden gick 9 september från Moskva, därefter skall 26 ryska städer få besök av VM-bucklan innan den ger sig av på en resa som går via mer än femtio länder. I maj 2018 återvänder bucklan till Ryssland och lagom till avspark för VM 14 juni är den åter i Moskva.

Länder klara för VM 2018 i Ryssland

Totalt är dessa 15 länder i dagsläget klara för VM-slutspelet 2018 i Ryssland:

 • Ryssland
 • Brasilien
 • Mexico
 • Iran
 • Japan
 • Belgien
 • Sydkorea
 • Saudiarabien
 • England
 • Tyskland
 • Nigeria
 • Costa Rica
 • Polen
 • Spanien
 • Egypten

 

Femton länder inklusive värdlandet Ryssland är redan kvalificerade till fotbolls VM 2018. Ryssland deltog i EM 2016, då kom laget sist i sin grupp med blott ett poäng och två gjorda mål. Ryssland har under sommaren 2017 generalrepeterat inför VM både som värdland och landslag genom att arrangera för-VM eller Confederations Cup som turneringen egentligen kallas.

Det är en viktig värdemätare för arrangörerna men även för de deltagande landslagen. Turneringen avgjordes i fyra av de kommande elva VM-orterna, Moskva, Kazan, Sankt Petersburg och Sotji. Ryssland kom näst sist i sin grupp och gick därmed inte vidare till semifinal. En vinst blev det mot Nya Zeeland i öppningsmatchen. Ryssland ligger en bit ned på FIFAs världsranking, just nu plats 64.

I samma grupp spelade även VM-klara Mexico och de gick vidare som tvåa i gruppen efter Portugal. I semifinal väntade Tyskland som blev för svåra, och även Portugal i match om tredje pris blev övermäktiga. Mexico har varit med i totalt femton fotbolls-VM men aldrig nått bättre än sjätteplats. Mexico ligger just nu på fjortonde plats i FIFAs världsranking.

Bortsett från direktkvalificerade Ryssland är Belgien det första europeiska land som är klar för fotbolls VM 2018. Det gjorde de genom att redan nu vara klara gruppsegrare i en relativt enkel grupp med Bosnien och Grekland som tvåa och trea. Belgien brukar ses som ett starkt landslag och rankas som nummer fem i världen.

vm 2018 ryssland spel

Från Asien är flera länder klara. Sydkorea är numera en trogen deltagare i VM och gör sitt tionde VM. Deras partner som värd för fotbolls-VM 2002, Japan har även de en stabil VM-historia och har varit med i samtliga VM sedan 1998. De är relativt jämnstarka nationer och ligger båda på topp femtio i FIFAs ranking.

Iran kanske är ett okänt fotbollsland men de ligger just nu på en hedrande 25e plats på FIFAs världsranking. Några av spelarna är proffs i klubbar i bl a Tyskland och Grekland. Även Saudiarabien
är klara för VM, det är första gången sedan 2006 de kvalificerat sig. Saudiarabien rankas på plats 53 av världens länder just nu.

Brasilien är kvalificerade till VM, de har varit med i samtliga fotbolls VM och får nästan ses som en självklar deltagare. De får ständigt leva under favorittryck och säkert så även detta mästerskap då de just nu är på andra plats på FIFAs världsrankning och det stora stjärnskottet Neymar har utvecklats mycket sedan hemma-VM. Han är efter övergången från Barcelona till Paris SG numera är världens dyraste fotbollsspelare. Han är givetvis en av de största stjärnorna som världens blickar riktas mot sommaren 2018.

Casino: VM 2018
Rating: 4,7
av: LiveBetting.se